בירה - תרבות שהולכת ומתפתחת
מעטים האנשים שלא אוהבים בירה. המשקה הנפוץ והפופולרי קיים כבר אלפי שנים, ותרבותו רק מתפתחת יותר ויותר ככל שהזמן עובר. העובדה שיש המון סוגי בירה עם טעמים מגוונים ומשתנים נוספים, הופכת את המשקה לאהוב מאוד כאשר כמעט כל אדם יכול למצוא את הסוג המתאים לו. כמו כן, העובדה כי מרבית הבירות מכילות אחוז אלכוהול נמוך יחסית, הופכת את המשקה למתאים כמעט לכל סיטואציה – בליווי אוכל, לאחר יום עבודה או פשוט מול הים או השקיעה. המשקה שמוגש קר, הוא בהחלט אסוציאציה ישירה אצל המון אנשים לקיץ, לשלווה ולחופש המוחלט.
אך כיצד הבירה הושרשה באופן כל כך מהותי ועמוק בתרבות שלנו? איך נוצרו כל כך הרבה מותגים בכל העולם? ואיך התרבות הזו רק הולכת ומקצינה במילניום הנוכחי? הנה מעט פרטים על התפתחות המשקה האלכוהולי הנפוץ ביותר בעולם, ומה צריך לדעת מי שאף פעם לא טעם.
מצרים – איפה שהכל התחיל
כמו משקאות אלכוהוליים נוספים, גם הבירה הראשונה יוצרה במצרים, כך על פי עדויות. ישנם חוקרים שטוענים כי ייצור הבירה החל כבר באלף התשיעית לפני הספירה עם ביות הדגנים, אך העדות הראשונה לשרידים של הכנת בירה נתגלתה במצרים העליונה ומתוארכת מלפני מעל 6,000 שנה. באותה תקופה במצרים הבירה הפכה למוצר נפוץ מאוד לשתייה ולבישול, ואף הופצה לתרבויות נוספות, כמו יוון ורומא העתיקה. השם עצמו, בא מהמילה הלטינית Biber – משקה בעברית, כשיש האומרים שהוא הגיע דווקא מהמילה הגרמנית Baere – שעורה בסקסונית.
המרכיבים הבסיסיים
לבירה יש מספר מרכיבים עיקריים: מים, שמרים, כשות ולתת – דגנים שעברו הנבטה. תהליך הייצור עצמו כולל מספר שלבים כולל קליית הדגנים, השריית הלתת, הוספת הכשות למיצוי טעמים וארומות, וכמובן תסיסה בתוך מיכלים. תהליך התסיסה האלכוהולית נעשה על ידי השמרים, כאשר לאחר מכן מכן יש לבצע את השלבים הסופיים – הבשלה, סינון וביקבוק. יש שני סוגי בירה עיקריים וידועים, שההבדל ביניהם הוא תהליך הייצור השונה. אייל – סוג המיוצר בתהליך תסיסה עילית, ולאגר – סוג שמיוצר בתהליך תסיסה תחתית. בירת האייל תהיה בדרך כלל פחות מוגזת, עם אחוז אלכוהול גבוה יותר ובעלת טעמים עשירים, דוגמת מותגים כמו 'לף' או 'ניוקאסל'. הלאגר לעומתה תהיה בהירה יותר ומוגזת פחות, ובין המותגים המוכרים ניתן למצוא את 'בקס', 'באדווייזר' ו'קרלסברג'.
סוגים נוספים
מלבד שני הסוגים העיקריים והידועים יותר, ישנם מספר תתי קטגוריות של בירות. הסטאוט לדוגמא היא בירה כהה, כבדה ומתוקה באופן יחסי. סוגים ידועים בקטגוריה זו הם 'מרפיס ו'גינס'. בירה מתוקה נוספת אך חלשה יותר היא הפורטר. גם צבעה יהיה כהה מאוד ויש לה טעמי קלייה חזקים. סוג פורטר מוכר היא ה-'Black Wych' מאנגליה. בנוסף, אסור לשכוח את קטגוריית בירות החיטה. בירות אלו בהירות מאוד וכמות הכשות בהן תהיה נמוכה. אחד המותגים המוכרים של הסוג הוא 'הוגרדן' מבלגיה. יש לציין שיש עוד מגוון רחב ותתי קטגוריות של סוגי בירות רבות, כאשר חלקן יהיו בעלות טעם פירותי, אחרות עם טעם של דבש, מעושנות, מרירות והרשימה הארוכה נמשכת. המגוון העצום רק מעצים את גדולתו של המשקה ומראה עד כמה כל אדם יכול להנות ממנו.
מתאימה לכל ארוע
לא משנה היכן אתם חוגגים – בפארק או בעל האש, במסיבת בריכה או עם סדנת אלכוהול, במסעדה או בבר, נראה שתמיד הבירה תשתלב באופן טבעי. כך שאם אף פעם לא יצא לכם לנסות את המשקה ממנו נהנים מיליארדי אנשים בכל רחבי העולם, כנראה שהגיע הזמן. היום כבר אי אפשר להגיד 'אני לא אוהב את הטעם', כשיש כל כך הרבה סוגים שאפשר לנסות.
מעוניינים לשמוע על סדנת בירה עם זיו מנור? בואו נדבר על זה 0522-457843